Vad är Chalk Paint

Chalk Paint är möbelfärgen som utvecklades av Annie Sloan 1990, i frustration över att det inte fanns några alternativ när det gällde möbelfärg. Hon var då etablerad som en av världens mest respekterade experter inom dekorativ färg. Hon döpte färgen till ”Chalk Paint” eftersom färgens matta, kalkaktiga yta påminde om krita – Chalk. Annie Sloan tillverkar sedan 2014 färgen i sin egen fabrik i Oxford.

Annie sloan har skrivit många böcker inom ämnet målning och med sin otroligt starka karisma och fantastiska konstnärlighet har hon inspirerat alla från amatörer till proffs.

Annie Sloan har valt sina kulörer noga från bleka mjuka nyanser till starka kraftfulla. Chalk Paint finns i 45 kulörer men egentligen hur många som helst eftersom de går att blanda med varandra.

1L av Annie sloans Chalk Paint räcker till ca 13 kvm. Det vill säga den är dryg.

Giftfri och vattenbaserad

Chalk Paint är en vattenbaserad färg som är luktfri, blyfri och har extremt låga VOC halter. (VOC=flyktiga organiska föreningar)
Färgen har testats och godkänts som Toy Safe (leksakssäker).
Chalk Paint är inte brandfarligt, du kan måla med färgen på element, runt öppna spisar och eldstäder.

Carinas ord

Chalk Paint är en fantastisk möbelfärg som funkar på allt. Jag har ännu inte hittat något material som den inte fäster på och då har jag testat på allt. Golvet i min förra butik var plastlaminat, det målade jag  och det höll fint i de 6 år jag drev butiken. Golvet lackade jag för att det skulle klara påfrestningen.

Du behöver nästan aldrig göra något underarbete, det är bara att öppna burken, röra om och börja måla. Den är enkel att måla med och torkar på mindre än 1 timme. När du är nöjd med målningen lägger du på vax eller lack för att försegla ytan. Jag föredrar vax eftersom det förenas med färgen och möbeln på ett fantastiskt sätt. Lack brukar jag välja när det är en yta som ska klara mycket påfrestning.

Du kan måla med tjock färg och skapa struktur eller du kan späda den och bara skapa en slöja av färg. Jag tycker att du ska måla med en konsistens som du gillar, det ska vara roligt att måla med Annie Sloans Chalk Paint. När jag har mina kurser brukar jag försöka ingjuta mod hos deltagarna, våga testa, våga göra ”fel” det finns inga fel, bara rätt. Ju mer du vågar ju snabbare lär du känna färgen och får lusten att skapa.

Välkommen till Annie Sloans fantastiska värld.

Hitta inspiration hos Annie Sloan på Youtube.